Kontraindikationer ved IPL laserbehandling

Ved behandling med laserbehandling er der nogle kontraindikationer – altså tilstande, der betyder, at behandling ikke kan/må finde sted. Det er af største vigtighed, at kontraindikationerne ikke negligeres, således at uønskede effekter af selve behandlingen undgås.

Laser uanset om det er IPL eller YAG vil man ikke give til personer, som er gravide eller ammer, får lysfølsom medicin, har hudsygdomme i pigmentområderne, om du har sår eller infektion i områderne, om du har en alvorlig sygdom, har pacemaker, har epilepsi og hvis du er under 18 år. Derudover kan der være andre tilstande der gør at enten IPL eller YAG laserbehandling ikke er mulige.

  • Brystkasse ved klienter med pacemaker
  • Cancer diagnose
  • Er i behandling med hormonpræparater på huden, ved injektioner eller i pille form
  • Før behandlingen er det vigtigt at pointere, at solbruning IKKE må finde sted før og under selve behandlingsforløbet. Solbrændt hud er mere modtagelig for laserlysets energi og hudrødme/let forbrænding kan forekomme – dog ikke i en sådan grad, at ardannelse vil forekomme. I tiden, hvor hårfjernelsen finder sted, er det vigtigt at beskytte soleksponeret hud med solbeskyttelsesmiddel med høj solfaktor (50).
  • Hos enkelte ses ændringer i hudens pigmentering – huden kan ved IPL laserterapi blive lysere eller mørkere. Dette vil oftest normaliseres efter nogen tid (måneder, endda år).
  • Før i tiden var en ”kontraindikation” tillige lys hårfarve (blondt, gråt og rødt). Det er hårets mørke pigment, der leder lys og varme til hårsækken, hvorfor de bedste og hurtigste resultater ved permanent hårfjerning ses hos personer med mørkt/sort hår. Men vores IPL laser er konstrueret til også at fjerne lysere hår, men det skal påregnes, at antallet af behandlinger skal øges.
  • Tatovering kan tillige være en kontraindikation, da pigmenterne i huden kan optage laserlysets energi og medføre forøget varme og måske endda smerte.
  • Ved hudlidelser, herunder sår, udslæt m.v., bør IPL laserterapi vurderes i hver enkelt tilfælde. Ved brug af forskellige hudpræparater kan der udløses en større lysfølsomhed, hvorfor laserbehandling frarådes.
  • Piercinger i det område der behandles er et “no go” – det giver stød.